2011. április 5., kedd

Ilyen szeretnék lenni

Szeretnék kiegyensúlyozott személyiséggé válni. Sajnos nagy az entrópia az életemben, de célok nélkül még rosszabbul érezném magam. Sok önfejlesztő könyvet olvasok. Szeretném is a hasznos módszereket és információkat átültetni a gyakorlatba - bár egyelőre hiányzik hozzá a megfelelő összeszedettség és a kitartás. De nagyon fontos, hogy meghatározzam a céljaimat és afelé meneteljek. Tudom, hogy nem csak a cél elérése fontos, sokkal inkább, hogy miként fejlődöm, míg elérek odáig. Íme az egyik hőn áhított célom: 
A kiegyensúlyozott személyiség


Az alábbiakban összeollózott írás olvasható arról, milyen szeretnék lenni.
Hát, íme:  

"A valamit, ami széppé varázsolhatja a leghétköznapibb embereket is, kapcsolatteremtő képességnek és lelki békének szokták nevezni. Ez az a lenyűgöző emberi tulajdonság, ami első pillanatra nem látszik, de mélyről jövő sugárzásától annyira jól érezzük magunkat, hogy észre se vesszük: akikből árad, a szó hétköznapi értelmében nem számítanak szépnek. Az igazi szépség titka, hogy elfogadod magad. Ez csupán tőled függ.
Az ilyen emberek nem védekeznek állandóan és ettől kellemes a társaságuk. Ha valami hibát találnak benned, ettől még nem érzik magukat kitűnőbbnek. Nincs ugyanis szükségük rá. Mivel sohasem ítélkeznek önmaguk felett, melegséget sugároznak, akár egy puha, meleg pulóver, amely megvéd a téli hidegtől. A szépség titka a lelki egyensúly, amely abból fakad, hogy sohasem ítélkezünk. Nem múlik el a korral, nem jószerencse vagy balsors függvénye. Az ilyen ember csöndes elnézéssel viseltetik az emberi gyarlóságok iránt. Elfogadja az emberi természet korlátait. Ezért igyekszik a legtöbbet nyújtani anélkül, hogy betegesen sokat követelne önmagától. Az ilyen szépség sohasem múlik el. Ezért ha igaz és tartós szépségre vágysz, tanulj meg békében élni önmagaddal, te nyújts magadnak békét és biztonságot. Az emberek ezt szeretik és téged is szeretni fognak érte." (Paul Hauck: Fel a fejjel)

A  további szemelvények Szepes Mária : A mindennapi élet mágiája c. könyvéből valók:

"A „szerencsés” ember derűs és határozott. Soha nem panaszkodik. Akkor sem panaszkodik, ha valami csapás éri. Bajai recitálásával nem terheli tehetetlen környezetét, mert ösztönösen tudja, ebben nincs semmi konstruktív. Ha problémáját valakivel megbeszéli, olyan embert választ ki e célra, akiben megvannak a segítség feltételei.
A „szerencsés” ember állító módban beszél. Olyan célokat tűz ki, melyeket elérhet, ha megteszi érte a szükséges erőfeszítéseket. S ő tudja, hogy megteszi. Bizakodása nem irreális optimizmus, hanem meggyőződés abban, hogy ideáljainak megvalósítása legnagyobb mértékben tőle függ."

"A „szerencsés” ember nem odáz el semmit. Tennivalóit, amint felmerülnek, elintézi. Nem vár mások példájára, hanem cselekszik. Nagy vonalakban dolgozik. Mindig talál segítőtársakat. Pontos. Jókor érkezik. Meglepő érzékkel választja ki az alkalmakat. Társaságát keresik. Egyengetik az útját. Puszta atmoszférája, készsége és aktivitása támogatókat idéz. Mindig ad, pozitív erőket áraszt, vonz, leköt, meggyőz, tehát kap: barátságot, érdeklődést, jóakaratot."

"A pozitív egyéniség alaposan átgondolja tennivalóit, mindazt, ami egy helyzetben rajta múlik, aztán izolálja magát. Agyából kirekeszti a gyengítő, ismétlődő gondolatokat, mert elegendőnek tartja, ha a megfelelő pillanatban koncentrál arra, amit tennie kell. Addig nincs vele dolga. Annak latolgatása sem tartozik rá, hogy mi lesz, ha kudarcot vall. Ezt fel sem tételezi. A dolgok jó kimenetelében való derűs bizakodással tekint az események elé. Erre készül. Ha valami nem sikerül, következményeit ráér majd feldolgozni, amikor szembekerül vele. A befejezett tények erőt adnak elviselésükhöz. Sem hozzátenni, sem elvenni nem tud egy jövőben lejátszódó, ismeretlen kimenetelű eseményhez azzal, hogy képzeletben egymás után százszor végigéli, végigerőlködi, végigkínlódja a lehetőségek rögzíthetetlen variációit. Tudja, hogy a vámpírizáló gondolatokat kirekesztő tilalom csak akkor lehet sikeres, ha érdeklődése középpontjába valami erős, színes, más irányú tartalmat állít. Figyelmét tehát elfordítja aggodalma tárgyától. A gondolatkör megválasztása, amelybe valaki ilyenkor átkapcsolódik, minden esetben egyéni. Lényege, hogy az illetőre nézve sajátos vonzerővel bírjon."

"A kiegyensúlyozott ember pusztán tanulságos tévedésként éli meg azt, ami a többség számára kudarc. Ahelyett, hogy kényelmetlenül érezné magát, kapva kap az alkalmon, hogy valami új dologba kezdjen. Az ilyen ember a hibát a sikerhez vezető lépcsőnek tekinti. Így tanulja meg azt is, mit ne tegyen, felismerve, hogy ezt sem tudhatná, ha meg sem próbálta volna kideríteni."

"A pozitív lelki beállítottságú személy nagy célokat tűz ki maga elé és állandóan azon munkálkodik, hogy elérje azokat."

"A fénysugárzó, vezető egyéniség mindig mágus: szüntelenül ideacsírákat ültet el, termékenyít. Köt és old. Ilyenfajta mágikus magatartásból nő ki a valódi tekintély. A környezetét őszinte áldozatkészséggel szolgáló, minden gyöngeségbe beleérző és alkalmazkodó személyiség, anélkül, hogy törekedne rá, tekintéllyé válik. Mértékké lesz. Szavai alakító, döntő hatásúak, tehát mágikusak. A vélemény, amelyet kiformál, a karakterkép, amelyet megrajzol, ítéletté, szuggesztióvá válik.
Konstruktív belső magatartással, szép, és magasrendű ideák emanációjával mély, hálás rokonszenvhullámokat zengetünk meg környezetünkben.
A népszerű ember fényt hordoz magával. Ha belép valahová, a légkör derűsebbé válik, s az emberekben homályos várakozás és remény támad. S valóban úgy tolongják körül, mint a bogarak a fényt. Ha tehetik, bizalmas szálakat szőnek hozzá, mohón keresik vele az együttlétet. Miért? Mert lényéből a legritkább mágikus formula néma ábráját sugározza: nemcsak erőt ad, hanem mélységes emberi szolidaritást áraszt."

"Azt a valakit, aki megfelelően, tehát némi személytelen odaadással meghallgatni tud,  elragadó, szellemes társaságnak kiáltják ki, társaságában felvillanyozódnak. A részvéttől fűtött, aktív és tudatos azonosulás gyógyítja azt, aki véghezviszi, és azt, akire irányul. A legmagasabb rendű és támadhatatlan népszerűség feltétele ez a magatartás- S az ilyenfajta népszerűség a pólusokon át sugárzik ki akkor is, ha valaki nem szól egy szót sem. Nem erőlködik, nem kínálja és hirdeti magát. Az emberek hozzálépnek és váratlanul meggyónnak neki."

"A pozitív emberek pszichikai-szellemi elixírrel táplálkoznak. Energiák akkumulálódnak bennük. Fölöslegeik vannak, amelyekből adni tudnak. A pozitív emberek a föld erőforrásai. Bennük gyűlnek össze és általuk cirkulálnak azok az erőforrások, amelyek megtartják a fényre éhezőket. A pozitív ember sokaknak tud erőt adni anélkül, hogy elgyengülne. Nagyok a bevételei, egészséges a belső ökonómiája."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése