2011. április 10., vasárnap

Pillangóhatás

Az előző hosszabb bejegyzésemben arról volt szó, hogyan kapcsolódik össze az életünkben a determináció és a szabadság. Hogy:
  • vannak dolgok, amelyeket nem tudunk befolyásolni. Mihez kezdhetünk ezekkel? Sajnos nem tehetünk mást, mint hogy elfogadjuk azt, amin nem tudunk változtatni, vagy a mennyire lehet, alkalmazkodunk (pl. az időjáráshoz). 
  • Aztán vannak dolgok, amelyekről csak AZT GONDOLJUK, hogy irányíthatjuk, pedig nem. Itt a belátás, az elfogadás, saját önző szempontjaink leépítése nyújthat megoldást. 
  • Arra az esetre pedig, hogy azt hisszük, hogy nem tudunk bizonyos dolgokat irányítani, pedig megtehetnénk, az önismeret és a tanulás a megoldás. 
  • És végül, a legfelemelőbb csoport: Dolgok, amelyeket irányíthatunk: Egyszerűen csak: TEGYÜK MEG!!!
Ma ezzel az utolsó két csoporttal szeretnék foglalkozni. Mert végső soron, ha egy szóba kellene sűríteni, hogy mi tartozhat ide, a válasz: ÖNMAGAM! Változtatni tudok a hozzáállásomon, a viselkedésemen, motivációmon, az érzéseimet is transzformálhatom, új készségeket, jártasságokat szerezhetek, és mindez kihat majd az életminőségemre is. 

Az utóbbi napjaim rávilágítottak néhány hiányosságomra, ezekkel szeretném kezdeni. 
Pl. az egyik legkézenfekvőbb dolog:  jelentősen korlátozza a szabadságomat, hogy csak "hazavezető" jogosítványom van, azaz nincs nagy gyakorlatom az autóvezetésben, pedig évekkel ezelőtt letettem a vizsgát. Mennyivel könnyebb és egyszerűbb lenne az életem, ha nem függnék az időjárás szeszélyeitől, vagy nem kellene mindig mások jóindulatára alapoznom, ha el akarok jutni két kisgyermekemmel valamilyen rendezvényre! Találhatnék (és hangoztatok is) persze kifogásokat, hogy egyáltalán nincs szabadidőm, meg hogy nem kezdhetem el a gyakorlást úgy, hogy belevetem magam a forgalomba a két gyerekemmel a hátsó ülésen, de ha mélyen magamba nézek, igazából hárítok, és félek - amit viszont le lehetne küzdeni. És a szervezésen is sok múlik.

Vagy ott van a főzés. Nem élek át flow-állapotot a konyhaművészet gyakorlásában, mert ebben sem vagyok rutinos. Persze gyakran főzök, hiszen anya vagyok, de stresszelek, nem érzem azt a magabiztosságot, hogy ha minden alapanyag belekerül az ételbe és megfelelő ideig főzöm/sütöm, akkor ehető lesz! Magyarázhatnám most is a bizonyítványom, okolhatnám szegény anyámat, hogy miért nem tanított meg főzni (mellesleg szegény teljes állásban, három gyerek mellett szintén azért küzdött, hogy a felszínen maradjon...és azért sem lenne igazságos, mert én sem mutattam lánykoromban különösebb érdeklődést a főzés iránt!): Semmi értelme nem lenne. Csak a jelenen tudok változtatni, amitől talán a jövőm is jobb lesz. 

És még mennyi mindent fel tudok kapásból sorolni, amelyeket az adott élethelyzetemben (gyesen lévő anyuka/ háziasszony) jó lenne nagyobb szakértelemmel művelni!Ugyanis a kompetencia érzése, valamint a rutinná válás révén felszabaduló többletidő (amelyet az igazán fontos dolgokra: a családomra és önmagam művelésére) fordíthatnék, nagyságrendekkel emelné a boldogságszintemet. Ilyenek:
a gyerekneveléssel kapcsolatos módszerek például.
Párkapcsolati problémák kezelése.
Hatékonyabb időbeosztás elsajátítása.
Kommunikáció.
Pénzügyi ismeretek.
Számítógépes ismeretek.
Magasabb szintű angol nyelvtudás.

Még hosszasan lehetne sorolni, de nem akarok senkit untatni. A lényeg: bele kell vágnom. Nem várhatok kedvezőbb körülményekre, amikor majd több időm lesz, mert ezek a dolgok MOST fontosak és aktuálisak, MOST segítenek rajtam. Ezért, aki még nem adta fel, és követi a blogomat, hamarosan találkozhat olyan bejegyzésekkel is, amelyek a főzéssel, az autóvezetéssel, gyerekneveléssel, párkapcsolatom reparálására tett kísérleteimmel kapcsolatosak. 

Úgy határoztam, hogy MINDEN NAP teszek valamit azért, hogy nagyobb hozzáértésre tegyek szert a fent felsorolt területeken! Mert hiszek a pillangóhatásban: "egy dinamikus rendszerben a kezdeti feltételek apró változásai nagymértékben megváltoztathatják a rendszer hosszútávú működését." (Wikipédia)

kép forrása: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRTtpd3rkFVNm4pzNK8jqZEv3O7NHVm-uDey0uWRpaiuN1dxdb3

1 megjegyzés:

  1. Én szurkolok hogy megvalósítsd a személyes boldogságterved!
    Ez a cikk is a pillangó-hatásról szól: http://www.hosnok.hu/pozitiv-gondolkodas/pillango-hatas/ Már ajánlani akartam neked! :)

    VálaszTörlés