2011. május 4., szerda

Mi? Mennyi? Mi mennyi?

A mai bejegyzésem a mennyiségekről fog szólni, arról, hogy egy személyre számítva miből mennyit kell venni. Az adatok 70-es 80-as évekbeliek, ami kifejezetten jót tesz az alaknak, mert kutatások szerint az utóbbi évtizedekben megduplázódtak az éttermi fejadagok (az 50-es évekbeliekhez képest), és ez persze tovább gyűrűzött a házi kosztra is, ez is egyik oka az elhízásnak. 

Szóval, csak a felsorolás szintjén, mert nem sok időm van:
  • Húslevesnek levescsontból személyenként 20 dkg
  • Gulyáslevesbe személyenként marhahúsból 10 dkg
  • Sertéshús egyben vagy szeletelve sütve: 20 dkg/fő
  • Sertéshús pörköltnek vagy rántott húsnak: 15 dkg/ fő
  • Hal: 20 dkg/fő
  • Baromfi: 25-30 dkg/fő
  • 1 egész csirke 4 személynek elég
  • Szárazfőzelékből főzeléknek (pl. lencse, sárgaborsó) 10 dkg/fő
  • Szárazfőzelékből levesnek 5 dkg/fő
  • Friss zöldségből húslevesbe 15 dkg/fő
  • Friss zöldségből főzeléknek 15-20 dkg/fő
  • Zöldségleves friss zöldségből 8-10 dkg/fő
  • Rizs és tarhonya köretnek: 5 dkg/ fő
  • Burgonya köretnek 20-25 dkg/fő
  • Főtt tészta köretnek: 12-14 dkg/ fő
  • Levestészta: 5 dkg/fő
  • 4 tányér híg leveshez (pl zöldség- vagy húsleves: 1,5 l vizet tegyünk oda, ebből párolgás után 1 l leves lesz; rántott levesből elég 1,1 l víz 1 l leveshez
Tálaláskor:
  • leves 2,5 dl/ fő
  • Főzelék: 2,5 dl/ fő
  • hús: 2 szelet/fő
  • Mártás: 1 dl/fő
  • Rántotta: 2 tojás/fő
  • Palacsinta 3 darab/ fő
(Persze az adatok csak tájékoztató jellegűek, és egy átlag felnőttre vonatkoznak, gyerekeknek kevesebb, kamaszoknak, nehéz fizikai munkát végző vagy sportoló férfiaknak gyakran több kell!)
Hasznosnak találom még az alábbi listát is a konyhai mértékegységekről, hogy egy kanálnyi ez meg az kb. hány dekának felel meg:
  • 1 ek. olaj: kb. 2-3 dkg
  • 1 csapott ek. zsír vagy vaj: kb. 2 dkg
  • 1 diónyi zsír vagy vaj: kb. 3 dkg
  • 1 tojásnyi zsír vagy vaj: kb. 5 dkg
  • 1 csapott ek. liszt, búzadara vagy zsemlemorzsa: kb. 1,5 dkg
  • 1 csapott ek. cukor vagy só: 1,5 dkg
  • 1 púpos ek. cukor: kb. 2 dkg
  • 1 késhegynyi só: kb. 0,5 dkg
  • 1 csapott kávéskanálnyi só: kb. 1 dkg
  • 1 dl liszt: kb. 5 dkg
  • 1 l liszt: kb. 65 dkg
  • 1 dl búzadara: kb.. 7 dkg
  • 1 bögre folyadék: kb. 2,5 dl
  • 1 kávéscsésze folyadék: kb. 1,5 dl
  • 1 vizespohár kb. 2-2,5 dl
  • 10-12 darab közepes nagyságú krumpli = kb. 1 kg
  • 8-10 közepes alma = kb. 1 kg
  • 1 nagy fej káposzta v kelkáposzta kb. 1 kg

    Vásárlási javaslat:

    Havonta érdemes bevásárolni a tartós alapélelmiszereket (cukor, rizs, liszt, olaj, só, zsemlemorzsa, búzadara, kávé, krumpli, tea, italfélék, tésztafélék, fűszerek) és a tisztítószereket, meg a háztartáshoz szükséges egyéb kellékeket.
    Hetente jó vásárolni a húst, zöldségeket és a tojást. (De a húst, ha nem készítjük el aznap vagy másnap, le kell fagyasztani!) és manapság már a tejtermékeket is elég hetente, egyre hosszabb a szavatossági idejük, természetesen, csak ha hűtve tároljuk!
    2 naponta  vásároljuk a kenyér- és pékárut és a gyorsan romló gyümölcsöket.

    képek forrása: http://www.zoldmate.hu/wp-content/uploads/2009/09/hozzavalok1_600.jpg
    http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTs_ysG-3vgLa32P8uUZ5LeqWw_FrigFpOMCIRjeL3EmnDRa9Gg
    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjH8HcNShZDdsbQ0PvNEo0KMgmcPsygLLBqMgY1mA6jlWleIodeHp12NSwiSQ_nQMP-kI3F5U7wVDdO2tRDA2Lt8_7dr5-YT_G_6CydHZjIsztJC0SWyXzxUAHpA22JKYnb0anUtoLt8CsP/s1600/p%C3%BApozott+kisebb+kan%C3%A1l.jpg 

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése