2011. május 1., vasárnap

Szervezd meg a napjaidat!

Sokan vagyunk, akiket annyira elborítanak a mindennapi rutinfeladatok, meg a váratlanul közbejövő események, hogy alig-alig érezzük azt a felemelő érzést, hogy magunk irányítjuk az életünk eseményeit. Inkább csak sodródunk és este tele vagyunk kudarcélménnyel, mert úgy érezzük, nem tettünk semmi fontos dolgot. 

kép forrása: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTRMsCjRoMatlIWx3bzZt71agYYO5rZ9tBUb4k5OIvV60xSFUHjKw 

Pedig a gyerekekről és a háztartásról való gondoskodás igenis az élet legfontosabb dolgai közé tartozik, és Csíkszentmihályi Mihály szerint "Szociológusok rámutattak arra, hogy a fenntartó tevékenységek ugyan nem számítanak társadalmilag hasznos tevékenységnek, ha azonban szolgáltatásként meg kellene fizetni őket, a számla teljes összege megközelítené a nemzeti össztermék értékét. A gyermekekről való anyagi gondoskodás, betegápolás, főzés, takarítás és a többi hasonló tevékenység piaci áron való biztosítása megkétszerezné az összes nemzeti bérköltséget, és talán az erőforrások emberségesebb felhasználására ösztönözne."

De ha megszervezzük a napjainkat, egyrészt, este láthatjuk, milyen sok mindent vittünk véghez, másrészt időt szakíthatunk olyan feladatokra is, amelyek a céljaink eléréséhez  segítenek hozzá.

A továbbiakban ismét Hyrum Smith könyve lesz a vezérfonalam, és igyekszem tényleg csak a lényeget kiragadni belőle (amúgy nagyon jó a könyve, érdemes elolvasni, a legjobb, amit az időgazdálkodásról olvastam!)

Tehát: reggel vagy előző este szánj 10-15 percet arra, hogy megtervezd a napodat. De ne feledd, nem a lista a főnök, hanem te. A lista csupán egy eszköz, és lehet hozzá rugalmasan alkalmazkodni. Csupán arra való, hogy a céljainkra tudjunk összpontosítani.
Kötelezd el magad a tervezés mellett, csináld legalább 21 napon át (szakértők szerint ennyi idő kell ahhoz, hogy egy új szokás meggyökeresedjen), és állítólag drámai változás áll majd be az életünkbe! Smith szerint garantáltan csökken bennünk a felgyülemlett feszültség, mert "a stressz ellen a legjobb orvosság az az érzés, hogy ura vagy a helyzetnek."


Kép forrása: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT1AkDTVOUeegOVy_YhDkOkuEmClPrLM5APGAdlxg0Hz-9dmuce

Így készítsd el a listádat:
  1. Keress olyan helyet, ahol 15 percig békén hagynak!
  2. Tekintsd át a hosszú távú céljaidat! Napi feladatlistád mindig tartalmazzon 1-1 olyan lépést, amely közelebb visz álmaid megvalósításához!
  3. A feladatok száma és a végrehajtáshoz szükséges idő legyen összhangban. Ne tervezd túl a napodat, mert az csalódáshoz vezet! Egyszerű trükk: átnézed, milyen konkrét elintéznivalók, programok vannak a határidőnaplódban. Megbecsülöd, mennyi időd marad. Ezt megfelezed, számítva a váratlan dolgokra, és a megmaradt időt osztod be a feladatokra.
  4. A napi feladatok legyenek egészen konkrétak! (Pl. napi fél óra vasalás)
  5. Készülj fel a nehézségekre, váratlan eseményekre lelkileg! Képzeld el, hogyan fogsz ezekre reagálni!
  6. Sorold fontosságuk szerint a napi feladatokat!Ha a legfontosabbakkal kezded, megvan az a jó érzésed, hogy amik elvégezetlenül maradtak, azok nem is voltak annyira fontosak. Nekem sokat segít a Pareto-elv az önmagam megnyugtatásában: egy olasz közgazdász, Pareto 1897-ben felfedezte, hogy Angliában az emberek 20%-a birtokolja a vagyon 80%-át, és a borsótermés 80%-a a növények 20%-án terem. Ugyanígy a napi teendők sem bírnak egyforma súllyal: ha egy nap 10 feladattal kell megbirkóznod,ezek közül 2 felér 80%-kal!!!
  7. Így soroljuk fontosságuk szerint a napi feladatokat:
  • Először írd le az összes feladatot, amit aznap el akarsz végezni, beleértve a nem sürgőseket is. Itt még ne értékeld egyiket sem. Lehet akár 25 feladatod is.
  • Most jön az értékelés. Használd az ABC-módszert: A=rendkívül fontos és mindenképpen elvégzendő; B=fontos, elvégzendő; C=nem fontos dolgok. Ezeket már csak akkor intézd el, ha az A-k és B-k készen vannak.
  • Láss el minden feladatot egy sorszámmal is, hogy az adott csoportokon belül melyek a fontosabbak (A-1, A-2, B-1, B-2 stb.)
  1.  Amikor egy feladatot elvégeztünk, ne felejtsük el kihúzni vagy kipipálni! Állítólag endorfint termel!!! De tartsd is be a sorrendet, még ha csábítóbb is egy egyszerűbb, könnyebb kiválasztása, hogy kipipálhasd. Gondolj a hosszú távú haszonra a rövid távú előnyök helyett!

Ez a Smith zseniális segédeszközt is kitalált az időtervezéséhez, egy különleges határidőnaplót, de ebből csak a napi feladattervezéshez szükséges oldalt próbáltam meg magyarítani, és itt bemutatni.


ABC
Fontosságuk szerint sorolt napi feladatok
0
Napi programok előjegyzése
Feljegyzések



8.00





9.00





10.00





11.00





12.00





13.00





14.00





15.00





16.00





17.00





18.00





19.00





20.00





21.00





22.00


Napi kiadások








Akit bővebben érdekel a dolog, az olvassa el a könyvét (Hyrum Smith: A sikeres időgazdálkodás és életvitel 10 természettörvénye, Bagolyvár Könyvkiadó, 1996)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése